Vet oplossen met Aqualyx / lipolyse; is het wel veilig?

vet oplossenVet, het zit op plekken waar we het vaak niet willen hebben zoals onze buik, billen en onderkin. En wat zou het fijn zijn als je dit vet op een makkelijke en snelle manier kunt verwijderen. Geen eindeloze sportsessies of diëten, maar binnen enkele weken een strakke huid.

Een van de manieren om dit voor elkaar te krijgen, is het inspuiten van een middel dat het vet doet oplossen. Deze techniek wordt ookwel lipolyse genoemd. In deze blog leggen we je meer uit over deze behandeling.

Wat is lipolyse oftewel vet oplossen?

onderkin verwijderenHet vet wordt opgelost door inspuiting van een vetoplossend middel en is geschikt voor kleinere oppervlakken (oa. onderkin of bh-rol).

De lipolyse behandeling heeft een aantal nadelen. Zo kun je na de behandeling last krijgen van je huid en ziek worden. Andere klachten zijn onder andere duizeligheid, diarree of overgeven. Daarnaast kan de branderig jeuken, branderig aanvoelen of zwellen en is er kans op afsterving van de huid. Omdat er zoveel nadelen en risico’s zijn, is in Nederland sinds enkele jaren lipolyse verboden en treedt de inspectie op tegen praktijken of artsen mochten zij zich hier nog wel mee bezig houden. Andere varianten zoals laser-lipolyse en cryolipolyse (vet bevriezen) zijn nog wel toegestaan in Nederland.

Nieuw: vet oplossen door injectie met Aqualyx

Inmiddels is er een ander oplosmiddel op de markt gebracht waarmee door injectie het vet plaatselijk opgelost kan worden genaamd: Aqualyx. Tegen een redelijk lage prijs (bijv. onderkin voor € 200,-) kun je bij verschillende klinieken in Nederland al een behandeling ondergaan.

Bij Art de la Beauté heeft dokter Jean-Paul Kleijne besloten om deze behandeling niet uit te voeren. Er is te weinig bekend over de lange termijn effecten van dit middel en ook over de werking cq. veiligheid bestaan twijfels.

Lees ook het artikel in Medisch Contact over de twijfels omtrent veiligheid van Aqualyx en het artikel in modeblad Grazia waar klinieken die het wel en niet aanbieden aan het woord komen over de voors en tegens van Aqualyx.

Naast een behandeling met Aqualyx zijn er ook nog andere manieren om vet snel te verwijderen:

liposuctieLiposuctie / liposculptuur
Tijdens een operatie wordt het vet onderhuids weggezogen met een lange, holle buis en is met name geschikt voor grote oppervlakken (oa. buik en billen). Een dergelijke operatie wordt uitgevoerd door een plastisch chirurg. De risico’s zijn oa. ontstekingen, bloedingen en een ongelijke huid na de operatie.

Lipofilling
Lipofilling is het door een plastisch chirurg verwijderen van vet en dat weer in een ander gebied terugplaatsen voor meer volume en contour (oa. jukbeenderen en wangen). Het verwijderen van vet uit bijvoorbeeld buik of billen wordt door middel van liposuctie gedaan. Daarna wordt het vet in een ander gebied opnieuw ingespoten. De risico’s van de liposuctie gelden ook voor de lipofilling behandeling. Daarbij kan het resultaat van de lipofilling niet worden gegarandeerd en zal het ingespoten vet deels op termijn weer verdwijnen. Hoeveel dit is, is niet te voorspellen en soms is een tweede behandeling nodig voor een optimaal en blijvend resultaat.

Heeft u interesse in een behandeling met liposuctie of lipofilling, laat u dan goed voorlichten en kies voor een erkende kliniek met ervaren, deskundige plastisch chirurgen.