Allergie voor fillers?

Wanneer je nadenkt over een behandeling met hyaluronzuur fillers is één van de meest voorkomende vragen: Kan ik allergisch reageren op een behandeling met fillers? De kans hierop is gelukkig zeer klein! Meer over de verschillende (allergische) reacties van ons lichaam in deze blog.

Allergische reactie bij een filler behandeling

Wanneer je een behandeling krijgt met fillers van hyaluronzuur kan jouw huid/lijf hierop reageren. Een echte allergische reactie komt zeer zelden voor. De reactie treedt vrijwel direct of binnen enige uren na de behandeling op. Klachten zijn onder andere: lokaal of over het hele lichaam jeuk, benauwdheid en opzwellen van de tong. Het is eenvoudig gezegd te vergelijken met een allergische reactie op een bijensteek.

allergie fillers

Een goed opgeleide arts weet wat hij/zij in een dergelijke situatie moet doen, ook moet er een speciale noodkit in de kliniek aanwezig zijn met diverse medicijnen. Zo kan er meteen actie worden ondernomen. Krijg je de klachten als je de kliniek verlaten hebt, neem dan direct contact op met de kliniek, zodat zij je verder kunnen helpen. Is de kliniek gesloten dan kun je terecht bij de huisartsenpost.

Ben je al allergisch voor andere stoffen?

Als je een allergie hebt, bijvoorbeeld voor voeding, hooikoorts of zelfs voor een bijensteek, betekent dat niet dat je meer kans hebt op een allergische reactie bij een filler behandeling dan iemand die geen allergie heeft.

Veilige behandeling bij erkende cosmetisch arts

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, zorg er altijd voor dat je naar een erkende cosmetisch arts gaat. Niet alleen om een mooi resultaat te behalen, maar ook voor je eigen veiligheid en gezondheid. Iemand die niet goed is opgeleid, weet niet wat hij moet doen als je een allergische reactie krijgt. Bij een erkende arts ben je in veilige én kundige handen.

Andere reacties op een filler behandeling

Nu komt een allergische reactie zeer zelden voor, maar er zijn wel andere soorten reacties van het lichaam op een filler behandeling die we vaak zien. Het gaat hier om reacties die tijdelijk zijn, zoals:

 • Roodheid
  Na de behandeling kan de plek van de behandeling wat rood zijn. Deze roodheid verdwijnt doorgaans vanzelf binnen enkele uren/dagen.
 • Zwelling
  Ook zien we vaak na een behandeling, door het prikken van de naald in de huid, dat er zwelling ontstaat. Zwelling is een normale reactie van ons lichaam en zal binnen een aantal dagen vanzelf verdwijnen. Om dit te versnellen kun je het beste koelen met ijs. Dit mag zolang er zwelling is, maar wel steeds met wat tijd ertussen.
 • Pijn
  Na de behandeling kan er wat na-pijn ontstaan. Dit kan zijn door het prikken in de huid, maar ook zwelling kan voor na-pijn zorgen. Koelen met ijs vermindert niet alleen de zwelling, maar verlicht ook de na-pijn. Een paracetamol of ibuprofen kun je ook innemen.
 • Blauwe plek
  Wanneer er tijdens de behandeling een beetje bloed in de huid achterblijft, kan dit een blauw plekje of blauwe verkleuring van de huid geven. Deze verdwijnt meestal binnen een week. Arniflor zalf van VSM versnelt de genezing van de huid. (meer over blauwe plekken)

Tot slot

Hopelijk ben je na het lezen van onze uitleg gerustgesteld als het gaat over het krijgen van een allergische reactie na een filler behandeling. Mocht je nog andere vragen hebben of meer willen weten over een bepaalde behandeling, neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!

Heb je naar aanleiding nog vragen? Neem contact op met ons. We helpen je graag verder! Onze ervaren artsen staan voor een eerlijk advies en veilige behandeling met fillersbotox en huidverbeterende injectables. De Art de la Beauté kliniek vind je in de regio Eindhoven.