Fillers vanaf 16 of 18 jaar toegestaan?

Steeds vaker willen meiden en ook jongens jonger dan 18 jaar een afspraak maken voor een filler behandeling. Kan dat en mag het? De wet en verhalen uit de praktijk verschillen van elkaar, hoe zit het nu echt?

Fillers in de wet

fillers vanaf 16 of 18 jaarWaar botox een geregistreerd medicijn is dat alleen door een erkende en goed opgeleide arts mag worden toegediend bij een persoon van 18 jaar of ouder, is dat bij een filler (helaas) anders.

Fillers staan niet geregistreerd als medicijn, maar als medisch hulpmiddel. De populariteit heeft ertoe geleid dat er nu ook mensen, die geen arts zijn of opleiding hebben gehad, behandelingen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan een kapper of schoonheidsspecialist. Ook bij personen vanaf 16 jaar.

Is een dergelijke behandeling veilig? Nee! De minister is daarom nu bezig met een wetswijziging, zodat straks ook filler behandelingen alleen nog door een arts mogen worden uitgevoerd bij personen vanaf 18 jaar.

Afspraken cosmetisch artsen

In Nederland zijn er twee verenigingen die de cosmetisch artsen vertegenwoordigen (NVEG en NVCG). Alle goede en erkende artsen zijn hierbij aangesloten, zo ook dokter Jean-Paul Kleijne van Art de la Beauté.

Fillers vanaf 18 jaar

Met elkaar hebben zij besloten om filler behandelingen, net als botox en zoals de minister het ook graag wil, alleen uit te voeren bij personen van 18 jaar of ouder. Ben je dus nog geen 18 en wil je wel graag fillers, heb nog even geduld. Zo weet je zeker dat je voor een veilige behandeling bij een erkende cosmetisch arts terecht kunt. Neem geen risico’s met jouw gezondheid.

Heb je naar aanleiding nog vragen? Neem contact op met ons. We helpen je graag verder! Onze ervaren artsen staan voor een eerlijk advies en veilige behandeling met fillers, botox en huidverbeterende injectables. De Art de la Beauté kliniek vind je in de regio Eindhoven.