Botox en zwangerschap

Je bent zwanger of wilt zwanger worden, hoe zit het dan met botox? Hier alle info voor je op een rij!

zwangerschap botox fillers lippen opvullenIn Nederland is de algemene regel dat als een dame zwanger is er geen behandeling met botox gegeven mag worden.

Gaat het om een behandeling van bijvoorbeeld overmatig zweten van de handen of voeten, dan is de behandeling in overleg met de arts.

Waarom geen botox tijdens zwangerschap?

Het antwoord hierop is eenvoudig: er is te weinig over de risico’s bekend. We weten dus niet precies wat het effect van botox op de ongeboren baby is. Het vermoeden is wel dat er geen negatieve effecten zullen zijn. Daarbij hebben testen op dieren uitgewezen dat er geen verband is tussen afwijkingen van de foetus en botox in een lage dosering, zoals bij de reguliere botox behandelingen wordt gebruikt.

Moeten we het niet uitzoeken dan? Veel vrouwen vinden tegenwoordig van wel, maar helaas zijn er geen vrouwen te vinden die proefpersoon willen zijn. En dat is natuurlijk heel logisch, maar ook de reden dat dus niet uitgezocht kan worden wat het precieze effect van botox is op de zwangerschap.

Ik wil zwanger worden…

Als je zwanger wilt worden kun je nog wel een behandeling met botox of fillers krijgen, je bent het dan immers nog niet. Als je het vermoeden hebt dat je zwanger bent dan wordt wel afgeraden om voor een behandeling met botox naar de kliniek te gaan.

Ik wist niet dat ik zwanger was…

Heb je een behandeling gehad en ontdek je daarna dat je al zwanger was, geeft dit dan altijd door aan de behandelend arts en bespreek het met de verloskundige. Zoals eerder gezegd vermoeden we dat het negatieve effect van botox zeer beperkt zal zijn, maar het is wel belangrijk om dit te melden bij de arts en verloskundige.

Zijn er alternatieven?

Echte alternatieven zijn er niet, maar tijdens een zwangerschap leven we vaak wel veel gezonder wat een positief effect heeft op onze huid. Daarbij krijg je van de zwangerschap ook veel gelukshormonen in je lichaam wat zeker zal zorgen voor een mooie uitstraling. En tot slot houdt het lichaam ook wat meer vocht vast en dat zorgt voor een natuurlijke opvulling van die rimpeltjes. Die negen maanden zijn gelukkig echt wel om door te komen zonder botox, fillers of lippen opvullen.

En wat te doen bij borstvoeding?

Lees daarvoor Botox bij borstvoeding.

Heb je naar aanleiding nog vragen? Neem contact op met ons. We helpen je graag verder! Onze ervaren artsen staan voor een eerlijk advies en veilige behandeling met fillersbotox en huidverbeterende injectables. De Art de la Beauté kliniek vind je in de regio Eindhoven.