Botox, op welke leeftijd beginnen?

Botox is een medicijn dat spieren ontspant en zo rimpels voorkomt en laat verdwijnen. Je kunt je voorstellen dat botox daardoor heel populair is geworden in de tijd waarin we meer dan ooit bezig zijn met ons uiterlijk. Maar wanneer kun je het beste beginnen met botox en vanaf wanneer mag het? Lees verder voor uitleg en advies!

Botox volgens de wet

botox tegen rimpelsBotox is een geregistreerd medicijn dat we sinds de jaren ’70 gebruiken om rimpels te behandelen. Ook kun je er overmatig zweten mee stoppen en spasmen mee verminderen. Doordat er veel onderzoek naar gedaan is op korte en lange termijn weten we dat botox een veilig product is dat niet schadelijk is voor de gezondheid of bijwerkingen geeft. Omdat botox een medicijn is, kan het alleen worden gekocht en worden toegediend door een arts die hiervoor is opgeleid. Een botox behandeling door een erkende arts bij rimpels of overmatig zweten is toegestaan vanaf 18 jaar.

Op welke leeftijd beginnen met botox bij rimpels?

Wanneer je het beste kunt beginnen met botox verschilt per persoon. Om de mogelijkheden goed te kunnen begrijpen, leggen we je eerst kort uit hoe botox werkt en rimpels ontstaan.

Hoe ontstaan rimpels
botox behandeling mannen en vrouwen
Wanneer we onze spieren in het gezicht bewegen, wordt de huid in elkaar geduwd, zo plooit de huid tussen de wenkbrauwen als we de frons-spieren aanspannen. Naarmate we ouder worden, ontstaat op de plek waar de huid steeds in elkaar wordt geduwd een lijn en dit wordt, als je er niks aan doet, in de loop der jaren een plooi. De lijn die ontstaat is huidschade, het zijn aan elkaar geplakte huidcellen. Deze schade ontstaat, omdat als je ouder wordt de celvernieuwing niet snel genoeg meer gaat om de schade van het bewegen te herstellen.

Hoe werkt botox tegen rimpels
Botox ontspant de spieren, maakt de huid strakker en zorgt ervoor dat de huid niet meer kan plooien. Het niet meer kunnen bewegen, voorkomt dat er nieuwe huidschade zal ontstaan. De huidschade die er al is, zal door de eigen huidvernieuwing met de tijd vanzelf verdwijnen.

Dus wat is nu het beste moment om met botox te beginnen? Simpel gezegd zijn er twee mogelijkheden:

  1. Botox om rimpels te voorkomen
    Als je nog geen lijntjes, rimpels of huidschade hebt, kun je deze voorkomen met een botox behandeling.
  2. Botox om rimpels te verwijderen
    Als er rimpels, lijntjes of plooien zijn, maakt botox de huid strakker en zal de huidschade met de tijd beter worden. Hoelang dit duurt is mede afhankelijk van jouw leeftijd en hoeveel huidschade er al is.

De meeste mensen beginnen met botox als de eerste huidveroudering zichtbaar wordt of net daarvoor. Op welke leeftijd dat precies is, verschilt per persoon en ligt gemiddeld ergens tussen de 23 en 27 jaar. Natuurlijk is daarna een botox behandeling ook heel goed mogelijk, het gaat dan vaak om het verwijderen van rimpels.

De behandeling met botox zal iedere 3-5 maanden moeten worden herhaald, als je ervoor wilt zorgen dat de rimpels weg blijven. Stop je met de botox dan gaat de rimpelvorming weer veder zoals daarvoor. Het is gelukkig niet zo dat de rimpels ineens heel erg worden als je stopt met botox.

Botox behandelingen en prijzen

Wil je graag weten welke behandelingen met botox allemaal mogelijk zijn en wat ze kosten, kijk dan in ons botox behandelingen overzicht.

Heb je naar aanleiding nog vragen? Neem contact op met ons. We helpen je graag verder! Onze ervaren artsen staan voor een eerlijk advies en veilige behandeling met fillersbotox en huidverbeterende injectables. De Art de la Beauté kliniek vind je in de regio Eindhoven.