De fronsrimpel, is botox de beste oplossing?

Vroeg of laat krijgt iedereen het: een fronsrimpel. De fronsrimpel bestaat uit een of meerdere lijntjes en plooien tussen de wenkbrauwen. De fronsrimpel geeft ons een vermoeide en soms ook humeurige of bedroefde uitstraling.

Foto van voor de behandeling met botox van de fronsrimpels (close-up)

In dit artikel uitleg over het ontstaan van de fronsrimpel en welke oplossingen er zijn om de fronsrimpel te voorkomen of laten verdwijnen.

Oorzaak fronsrimpel

De fronsrimpel wordt veroorzaakt door een bepaalde groep spieren in het gezicht. Deze lopen vanaf het midden tussen de wenkbrauwen via de bovenkant naar het uiteinde van de wenkbrauwen. Ze duwen bij bijvoorbeeld het boos kijken de huid tussen de wenkbrauwen tegen of in elkaar.

Door het in elkaar duwen van de huid worden de huidcellen tegen elkaar aan geperst. Als we jong zijn, is onze huid nog soepel, veerkrachtig en vernieuwt zich snel. Maar naarmate we ouder worden kan de huid het steeds weer in elkaar geduwd worden minder goed verdragen. De huidcellen plakken als het ware aan elkaar, raken beschadigd en vormen een zichtbare lijn/plooi tussen de wenkbrauwen: de fronsrimpel.

Wanneer ontstaat een fronsrimpel

Een fronsrimpel is een van de eerste rimpels die ontstaat bij mannen en vrouwen. Dat komt doordat we de spieren van de frons heel vaak gebruiken. Gemiddeld zien we dat de eerste lijntjes tussen de wenkbrauwen ontstaan vanaf 25 jaar.

Gaat een fronsrimpel vanzelf weg?

Helaas gaat de fronsrimpel nooit meer vanzelf weg. Hij zal naarmate we ouder worden en de kwaliteit en veerkracht van de huid vermindert steeds groter en dieper worden. De huid krijgt namelijk doordat we continue blijven bewegen niet de kans om zichzelf te herstellen.

De oplossingen voor een fronsrimpel

Als er al een fronsrimpel is of om te voorkomen dat een fronsrimpel ontstaat, is de enige oplossing stoppen met het gebruiken van de spieren die de frons veroorzaken, zodat de huid glad blijft en niet beschadigt. Dit kan op een twee manieren:

 1. Je kunt je voornemen om niet meer te fronsen. Echter zal je dit maar even volhouden, omdat de bewegingen in ons gezicht zo automatisch gaan dat je er onmogelijk continue op kunt letten.
 2. Een behandeling met botox. De botox zorgt ervoor dat de spier ontspant en niet meer aangespannen kan worden, ook als je er zelf niet bewust op let.

Anti-aging crèmes: werkt beperkt

Anti-aging cremés en andere producten die een gladde huid beloven, werken doordat ze de huid voeden, soepel maken en bij een crème/serum met retinol wordt de huid ook aangezet om zichzelf sneller te vernieuwen. Allemaal geweldige eigenschappen, maar bij rimpels die worden veroorzaakt door spieren wordt de huid zo vaak en met zoveel kracht in elkaar geduwd dat het gebruik van een anti-aging crème of serum het ontstaan van deze rimpels slechts ietsje zal vertragen en niet kan tegen houden.

De behandeling met botox is de beste oplossing om de fronsrimpel te verminderen en voorkomen.

Een botox behandeling van de fronsrimpel

Bij de behandeling met botox van de fronsrimpel wordt een kleine hoeveelheid botox in de spier van de frons geïnjecteerd. Door de zeer dunne naalden is een verdoving niet nodig en de behandeling nagenoeg pijnloos. Na twee weken is de botox volledig ingewerkt en zal de spier van de frons volledig ontspannen zijn én blijven.

Wat is botox

Botox is een geregistreerd en veilig medicijn dat eerst alleen werd toegepast bij bijvoorbeeld spasmen om spieren te laten ontspannen. Sinds de jaren ’80 wordt botox met veel succes toegepast om de fronsrimpel en andere rimpels die worden veroorzaakt door spierbewegingen te voorkomen. Er zijn drie verschillende geregistreerde en veilige merken botox ter wereld, namelijk Azzalure®, Botox® en Bocouture®. De werking is gelijk, al zal bij 5% van de mensen het ene merk net iets beter werken dan het andere. Bij Art de le Beauté hebben we alledrie de merken in huis. Op onze pagina over de merken leest u hier meer over deze veilige en betrouwbare botox.

Hoe vaak is een botox behandeling nodig?

Botox werkt gemiddeld drie tot vijf maanden. In deze tijd wordt de botox door het lichaam langzaam afgebroken. Als de botox is uitgewerkt kunnen de spieren weer bewegen zoals voor de behandeling en is de huid niet meer verouderd dan voor de behandeling. Je kunt de behandeling dan zonde problemen herhalen. Mocht je helemaal stoppen met het gebruik van botox dan gaat jouw huidveroudering op het normale natuurlijke tempo verder. Na enige tijd zal jouw fronsrimpel dan weer verschijnen of dieper zijn worden.

Voor en na foto’s van de botox behandeling bij een vrouw.

Wanneer de botox als de spieren weer beginnen te bewegen steeds wordt herhaald, houdt het effect steeds langer aan. Dit komt doordat de hersenen steeds later ontdekken dat de spieren het weer doen, terwijl de botox na drie maanden is afgebroken, zoals altijd. Zo is er langer plezier van het resultaat en het scheelt aanzienlijk in de kosten. Ervaren ‘botox mensen’ komen gemiddeld eens per zes maanden of soms zelfs maar eens per jaar voor een herhaalbehandeling. Wanneer dit lange termijn effect wordt bereikt verschilt per persoon en is vooraf niet te voorspellen.

Hoe verloopt de behandeling?

De botox behandeling van de fronsrimpel moet uit twee delen bestaan: een consult en de behandeling.

Het consult

Drs. Jean-Paul Kleijne bij Art de la Beauté

Drs. Jean-Paul Kleijne bij Art de la Beauté

Tijdens het consult maak je kennis met de arts die de behandeling zal uitvoeren. Hij/zij geeft je uitgebreide informatie, maakt foto’s en de onderzoekt de huid/spieren. Je kunt tijdens het consult al jouw vragen stellen. Daarbij vul je een vragenlijst in en onderteken je deze waarmee je toestemming geeft voor de behandeling.

Let op: controleer of de arts bevoegd is om dit soort behandelingen te doen. Dit kun je doen door de arts op te zoeken in het BIG register op internet. Hier staan alle artsen met een persoonlijk nummer in vermeld. Dit kun je voorafgaand aan de afspraak doen of tijdens het consult. Iedere arts weet zijn of haar nummer uit het hoofd of kan dit gemakkelijk en snel voor jou opzoeken.

De behandeling

De behandeling bestaat uit een aantal (meestal zes) injecties met een zeer dunne naald tussen en aan de bovenkant van de wenkbrauwen. Doordat de naalden zeer dun zijn, is de behandeling nagenoeg pijnloos.

Na de behandeling kunnen er op de plekken van de injectie bultjes te zien zijn. Dit is de botox die langzaam verder de spier in zal trekken. Doorgaans zijn de bultjes na 15-30 minuten verdwenen. Een blauwe plek komt zeer zelden voor.

De eerst 3 uur na de behandeling mag je niet plat gaan liggen of voorover buigen en de eerste 24 uur niet intensief sporten, onder de zonnebank of in de sauna. Dit omdat door de warmte de doorbloeding wordt gestimuleerd en de botox wordt afgevoerd in plaats van inwerkt in de spieren.

Wat kost een botox behandeling fronsrimpel?

De kosten van een botox behandeling verschillen per kliniek. Bekijk onze prijslijst voor een overzicht van alle botox behandelingen.

Wat zijn de risico’s?

Een behandeling met botox van de fronsrimpel is een medische behandeling waarvan de risico’s zeer beperkt zijn. Voorwaarde is wel dat er een geregistreerd merk botox wordt gebruikt door een ervaren en bevoegde arts.

Risico’s:
– Prikkend of brandend gevoel op de injectieplaats (af en toe)
– Anti-lichaamvorming tegen botuline-toxine-A waardoor botox geen effect heeft (zeer zelden)
– Allergische reactie (zeer zelden)
– Onbedoelde spierzwakte (Vindt zeer zelden plaats bij spiertjes in een aangrenzend gebied van waar de behandeling plaatsvindt. Bijvoorbeeld het iets naar beneden zakken van het ooglid of de wenkbrauw. Dit verdwijnen doorgaans binnen enkele weken.)

Hoe vind ik een betrouwbare en veilige arts?

Tegenwoord zijn er via het internet talloze klinieken en artsen te vinden waar je terecht kunt voor een behandeling met botox. Dat kan lastig kiezen zijnvoor iemand die er (nog) niets van af weet. De belangrijkste punten om op te letten:

 • Is de arts ervaren en gekwalificeerd?
  Check dit in het BIG register, vraag indien niet vermeld op de website het nummer op bij het bedrijf of de arts zelf. Bij Art de la Beauté is dit dokter Jean-Paul Kleijne, cosmetisch arts.
 • Wordt er met veilige, geregistreerde botox gewerkt?
 • Er zijn drie veilige, geregistreerde merken botox ter wereld (Botox®, Azzalure® en Bocouture®). Bij Art de la Beauté werken we met alledrie deze merken.
 • Is er de mogelijkheid tot een nacontrole?
  Mocht de behandeling niet meteen slagen of u hebt vragen, dan weet je dat je bij ze terecht kunt.
 • Is er garantie op de behandeling en wat houdt deze in?
  Een enkele keer komt het voor dat de botox niet meteen overal goed werkt. Een goede kliniek lost dit voor jou op in een nacontrole zonder extra kosten. Dit doen we ook zo bij Art de la Beauté.
Heb je naar aanleiding nog vragen? Neem contact op met ons. We helpen je graag verder! Onze ervaren artsen staan voor een eerlijk advies en veilige behandeling met fillersbotox en huidverbeterende injectables. De Art de la Beauté kliniek vind je in de regio Eindhoven.