Wallen onder de ogen of donkere kringen? Wat kun je eraan doen?

Wallen en donkere kringen is een probleem in het gezicht waar steeds meer vrouwen en ook mannen zich aan storen. Het geeft een vermoeide en soms zelfs bedroefde uitstraling. En dat terwijl deze mannen of vrouwen zich vaak juist helemaal niet zo voelen.

Soms komt het ook voor dat er geen wallen of donkere kringen zijn, maar wel rimpeltjes of lijntjes onder de ogen. Deze kunnen behandeld worden met botox. Lees meer over de behandeling van rimpeltjes onder de ogen met botox

Wallen en donkere kringen kunnen op verschillende manieren worden aangepakt. In dit artikel de voor- en nadelen van de oplossingen op een rij.

donkere kringen fillers vrouw wallen man

Waardoor ontstaan wallen?

Met wallen worden in de volksmond een aantal verschillende problemen bedoelt:

 • Het geultje dat van de binnenste hoek van het oog schuin naar beneden loopt. Dit noemen we de traangoot.
 • De kring aan de onderkant van de oog; dit is de oogkas die door de huid heen zichtbaar wordt en noemen we de ooggoot.
 • Een verdikking aan de onderkant van het oog; een wal

De traangoot en ooggoot ontstaan meestal naarmate we ouder worden doordat we last krijgen van volumeverlies in het gezicht. Heel af en toe zien we dat het vanaf zeer jonge leeftijd al aanwezig is.
De verdikking aan de onderkant van het oog, de klassieke wal, is een ophoping van vet en/of vocht. Deze ophoping ontstaat doordat vanwege veroudering het vocht niet goed afgevoerd wordt of het vet van achter het oog wat naar beneden zakt.

Oplossingen voor wallen onder de ogen

De oplossing voor een ooggoot/traangoot

Oogcrème bij traangoot/ooggoot: geen oplossing. Een traangoot (geultje dat van de binnenste ooghoek naar schuin naar beneden loopt) en ooggoot (de oogkas is door de huid heen zichtbaar) ontstaan door volumeverlies heel diep in de huid. De werkstoffen van de oogcrème zijn niet de juiste en kunnen ook zo diep niet komen. Wanneer er een camouflage middel in de oogcrème is verwerkt, kan dit de traan- of ooggoot optisch wel minder doen lijken.

Filler behandeling bij een traangoot/ooggoot: de beste oplossing. Bij traangoot fillers met een hyaluronzuur filler (een lichaamseigen stof die vocht aantrekt) wordt met behulp van een injectie in de juiste, diepe laag van de huid het volumeverlies hersteld. De huid rond de ogen krijgt het volume dat zij had zo veel als mogelijk weer terug waardoor de traangoot en ooggoot sterk verminderen of zelfs geheel verdwijnen.

Voor en na foto’s van behandelingen van wallen / donkere kringen

De oplossing voor een vochtophoping

Oogcrème bij een vochtophoping: wanneer de oogcrème een ingrediënt bevat dat vocht afdrijft kan dit de vochtophoping verminderen. De oogcrème moet dan wel dagelijks, liefst twee keer per dag, blijvend gebruikt worden. Voorbeelden van een oogcrémes die hiervoor bedoelt zijn: Medik8 dark cirkles of Medik8 eye lift.

Filler behandeling bij een vochtophoping: een filler behandeling is geen oplossing voor een vochtophoping. De filler is gemaakt van hyaluronzuur, een lichaamseigen stof die vocht aantrekt. Dit zou juist de vochtophoping doen te nemen in plaats verminderen.

De oplossing voor een vetophoping

Een vetophoping kan enkel operatief verwijdert worden in een onderooglidcorrectie.

De oorzaak van donkere kringen

Wanneer we last hebben van donkere kringen rond de ogen dan is er een blauwachtige kleur in de huid te zien. Deze wordt veroorzaakt door de weerkaatsing van het licht dat door de huid heen op de onderliggende bloedvaten schijnt. Soms worden we ermee geboren en als we ouder worden ontstaan de donkere kringen doordat het volume in de huid af neemt. De bloedvaten komen daardoor nog meer naar boven wat zorgt voor meer weerkaatsing en dus meer blauwe kleur.

De oplossingen voor donkere kringen

Oogcrème: geen echte oplossing. De oogcremè kan het volumeverlies (de oorzaak van donkere kringen) niet herstellen, omdat dit te diep in de huid zit. De werkstoffen van de oogcrème kunnen deze lagen niet bereiken. Wel bevatten oogcremès tegen donkere kringen vaak een camouflage middel waardoor de blauwe verkleuring minder zichtbaar wordt. De Dark Cirkles oogcrème van Medik8 is een goed product hiervoor.

Behandeling met fillers: door een behandeling met fillers die zijn gemaakt van hyaluronzuur (een lichaamseigen stof die vocht aantrekt) kan het volumeverlies worden hersteld. Omdat de filler door een injectie wordt ingebracht, bereikt deze wel de juiste lagen van de huid. De bloedvaten komen door het nieuwe volume lager in de huid te liggen waardoor er minder weerkaatsing van licht is (de oorzaak van de donkere kringen). De donkere kringen worden door een behandeling met fillers sterk verminderd of verdwijnen zelfs helemaal.

Wat kost een behandeling met fillers?

De kosten van een behandeling met fillers van donkere kringen verschillen per kliniek/arts. Ieder is vrij om te vragen wat hij/zij wil. Het tarief van de traangoot/ooggoot behandeling bij Art de la Beauté bedraagt vanaf € 399,- en is mede afhankelijk van de diepte van de goot en benodigde hoeveelheid filler. De arts zal u hierover persoonlijk advies geven tijdens het consult.

Het tarief hangt naast de benodigde hoeveelheid filler vaak ook samen met het merk filler dat er wordt gebruikt. Immers is een hoge kwaliteit filler die een mooier en langduriger resultaat geeft duurder dan een kwalitatief minder goed middel. Op internet is er veel informatie te vinden over de verschillende merken, zo ook op onze merken pagina. Bij Art de la Beauté gebruiken we bij de behandeling van de traangoot/ooggoot het top merk Restylane

Voor en na foto’s van de behandelingen van wallen / donkere kringen

Belangrijk informatie over een behandeling met hyaluronzuur fillers van wallen en donkere kringen

Wat is een hyaluronzuur filler?

Onze huid maakt dagelijks hyaluronzuur aan. Dit is een stof die ervoor zorgt dat onze huid goed gehydrateerd, glad en stevig blijft. Naarmate we ouder worden gaat onze huid steeds minder hyaluronzuur aanmaken. De huid wordt slapper en er ontstaan rimpels/ geultjes, zo ook de traangoot of ooggoot. Een filler is een gel die een hyaluronzuur bevat dat zeer sterk overeenkomt met het lichaamseigen hyaluronzuur. Hiermee kunnen we het te kort in de huid oplossen, zodat deze er weer mooi uit komt te zien.

Een behandeling met fillers is mogelijk bij zowel mannen als vrouwen. Met uitzondering van personen die jonger zijn dan 18 jaar en bij zwangerschap of borstvoeding.

Bij Art de la Beauté wordt bij de behandeling van de traangoot of ooggoot met het top merk Restylane.

Hoe vaak is een filler behandeling nodig bij wallen/donkere kringen?
De filler wordt langzaam door de huid opgenomen. Dit is niet schadelijk, omdat de filler bestaat uit hyaluronzuur dat de huid gebruikt om zichzelf gehydrateerd te houden. Met welke snelheid de filler in de traangoot of ooggoot wordt opgenomen verschilt per persoon. Gemiddeld zien we dat na 7-9 maanden een nieuwe behandeling gewenst is om het resultaat bij de ogen weer op te frissen.

Hoe verloopt de behandeling?
De filler behandeling van de traangoot of ooggoot moet uit twee delen bestaan: een consult en de behandeling.

Het consult
Tijdens het consult maak je kennis met de arts die de behandeling zal uitvoeren. Bij Art de la Beauté is dat cosmetisch arts Jean-Paul Kleijne. Hij geeft je uitgebreide informatie, maakt foto’s en de onderzoekt de huid. Je kunt tijdens het consult al jouw vragen stellen. Daarbij vul je een vragenlijst in en onderteken je deze waarmee je toestemming geeft voor de behandeling.

Let op: controleer of de arts bevoegd is om dit soort behandelingen te doen. Dit kun je doen door de arts op te zoeken in het BIG register op internet. Hier staan alle artsen met een persoonlijk nummer in vermeld. Dit kun je voorafgaand aan de afspraak doen of tijdens het consult. Iedere arts weet zijn of haar nummer uit het hoofd of kan dit gemakkelijk en snel voor je opzoeken.

 De behandeling
De behandeling bestaat uit een aantal injecties met een zeer dunne naald aan de onderkant van de ogen. Omdat het een zeer gevoelig gebied is, wordt dit bij een goede kliniek die aandacht heeft voor het comfort van de klant plaatselijk verdoofd. Ook bij Art de la Beauté krijg je van ons een verdoving en zonder extra kosten.

Na de behandeling kan er wat zwelling zijn en een enkele keer is er een blauw plekje welke doorgaans snel verdwijnt.

De eerst 72 uur na de behandeling mag je niet intensief sporten, onder de zonnebank of in de sauna. Dit omdat door de warmte de doorbloeding wordt gestimuleerd en dit de zwelling doet toenemen in plaats van verminderen.

Wat zijn de risico’s?

Een behandeling met fillers van de traangoot of ooggoot is een medische behandeling en zeer specialistisch. Niet alle artsen en klinieken voeren daarom deze behandeling uit. Onze arts Jean-Paul Kleijne beschikt wel over deze specialisatie en behandelt de traangoot of ooggoot wekelijks bij meerdere dames en heren.

Waar moet ik op letten?

Tegenwoord zijn er via het internet talloze klinieken en artsen te vinden waar je terecht kunt voor een behandeling met botox of fillers. Dat kan lastig kiezen zijn voor iemand die er (nog) niets van af weet. De belangrijkste punten om op te letten:

 • Is de arts ervaren en gekwalificeerd?
  Check dit in het BIG register, vraag indien niet vermeld op de website het nummer op bij het bedrijf of de arts zelf
 • Wordt er met veilige, geregistreerde en kwalitatief goede fillers gewerkt?
  Bij Art de la Beauté wordt bij de behandeling van de traangoot of ooggoot met het top merk Restylane uitgevoerd.
 • Is er de mogelijkheid tot een nacontrole?
  Mocht de behandeling niet meteen slagen of je hebt vragen, dan weet je dat je bij ze terecht kunt. Bij Art de la Beauté bieden wij ook de mogelijkheid tot nacontrole aan en deze is gratis.
 • Is er garantie op de behandeling en wat houdt deze in?
  Mogelijk wordt er garantie gegeven op de behandeling. Bij Art de la Beauté krijg je die.

Heb je naar aanleiding nog vragen? Neem contact op met ons. We helpen je graag verder! Onze ervaren artsen staan voor een eerlijk advies en veilige behandeling met fillersbotox en huidverbeterende injectables. De Art de la Beauté kliniek vind je in de regio Eindhoven.