Hoe vind ik een goede cosmetisch arts of kliniek?

Je hebt besloten dat je een behandeling met botox en/of fillers wilt. Dat kan zijn omdat je je ergens aan stoort, zoals fronsrimpels of voorhoofdlijnen, of misschien wil je wel graag vollere lippen. Het is allemaal mogelijk tegenwoordig, maar nu je eenmaal zover bent, is de volgende zeer belangrijke vraag: Waar ga ik heen voor een behandeling?

In deze blog helpen we je hierin graag op weg. Voor een deel is het een gevoelskwestie, maar er zijn ook een aantal noodzakelijke ‘af-vink-punten’ om zeker te weten dat je goed zit.

 • Art de la Beaute - consult

Punten waar je op kan letten bij het vinden van een arts/kliniek

 1. Is de persoon die behandeling geeft wel bevoegd?
  Botox is een veilig en geregistreerd medicijn dat volgens de wet alleen door BIG geregistreerde personen mag worden toegediend. Als eerste zijn dat artsen en onder supervisie van de arts ook verpleegkundigen.
  Bij fillers ligt dat, helaas, anders. Door een gat in de wet BIG (de minister is dit aan het repareren) mag iedereen in Nederland een filler behandeling uitvoeren. Dat komt omdat fillers staan geregistreerd als medisch hulpmiddel en niet als medicijn. Bij filler behandelingen en met name lip fillers komt het regelmatig voor dat niet BIG geregistreerde personen behandelingen uitvoeren. Het gaat dan bijvoorbeeld om de schoonheidsspecialiste die het zichzelf heeft aangeleerd. Let er dus op dat de behandelaar in ieder geval BIG geregistreerd is. Dit is te controleren in het BIG register. Iedere behandelaar weet zijn/haar nummer of het staat zelfs al op de website vermeld.
 2. Is de behandelaar ervaren en voldoende gekwalificeerd/opgeleid?
  Voldoende medische kennis hebben, maakt iemand nog geen goede cosmetisch behandelaar. De voorkeur gaat daarbij in eerste instantie altijd uit naar een arts in plaats van verpleegkundige, omdat de arts een hogere en uitgebreidere opleiding heeft gehad. Ga daarbij ook na of de arts op cosmetisch vlak goed is opgeleid en wat voor ervaring hij/zij heeft. Informatie hierover is vaak terug te vinden op de website. Informeer anders bij de arts/kliniek zelf. 
 3. Is de arts/kliniek lid van de NVCG en NVEG?
  Alleen erkende artsen/klinieken kunnen lid worden van deze twee branche verenigingen. Controleer of de arts/kliniek aangesloten is.
 4. Resultaten en ervaringen van andere mensen
  De resultaten die een arts heeft geboekt en de ervaringen van andere mensen zijn vaak een goede graadmeter.
 5. Merken en prijzen van de behandeling
  De merken waarmee een arts werkt en de prijzen van een behandeling geven een indicatie van de kwaliteit, maar geen garantie. Twijfel je, vraag dan na hoe de merken zijn gekozen en prijzen zijn bepaald.

Tot zover onze checklist. Bij veel artsen/klinieken bestaat de mogelijkheid om op consult te gaan. Je krijgt dan uitleg, advies en kunt al jouw vragen stellen. Maak gebruik van deze mogelijkheid en bezoek, als jouw gevoel dat nodig heeft, ook gerust meerdere artsen/klinieken.

Heb je naar aanleiding nog vragen? Neem contact op met ons. We helpen je graag verder! Onze ervaren artsen staan voor een eerlijk advies en veilige behandeling met fillersbotox en huidverbeterende injectables. De Art de la Beauté kliniek vind je in de regio Eindhoven.