Lippen opvullen met fillers bij een koortslip

Een koortslip, veel mensen in Nederland hebben er af en toe of zelfs heel vaak last van. Hoewel de koortslip niet gevaarlijk is, is het natuurlijk wel heel erg vervelend. Het kan ook behoorlijk pijnlijk zijn, je kunt je er zelfs een beetje ziek door voelen. En hoe zit het als je lip fillers hebt en je krijgt een koortslip? Wij geven je uitleg en tips!

Waardoor ontstaat een koortslip?

Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Het virus zit in het vocht van de blaasjes en je kunt op allerlei manieren besmet worden, zoals de handen, zoenen of door uit iemand anders zijn/haar glas drinken.

Als je besmet wordt, heb je dat op het moment zelf niet in de gaten. Totdat het virus uitbreekt en je een koortslip krijgt. Eenmaal besmet kom je er helaas nooit meer vanaf.

Kans op koortslip bij lip behandeling

Het herpesvirus breekt uit op het moment dat jouw weerstand lager is, zoals bij ziekte of verkoudheid. Er ontstaat dan een blaasje op de lippen dat binnen een week meestal weer verdwenen is. Ook bij een behandeling met lip fillers heb je kans op een koortslip. Dat komt omdat er tijdens de behandeling gaatjes in de lippen worden geprikt om de filler te plaatsen. Het ‘beschadigen’ van de lippen kan het virus activeren.

Let op: je mag nooit een lip behandeling ondergaan als je op dat moment een koortslip hebt. Door het prikken met de naald op verschillende plekken kan tijdens de behandeling het virus verspreid worden door heel de lippen met ernstige ontstekingen en geen mooi resultaat als gevolg.

  • koortslip en fillers

Koortslip na lip fillers slecht of gevaarlijk?

Wanneer je na een lip behandeling een koortslip krijgt, heb je naast de zwelling door de behandeling ook last van de ontsteking die het herpes virus veroorzaakt.

Een koortslip na een lip behandeling is vervelend, maar niet gevaarlijk voor jouw gezondheid.

Wat zijn de gevolgen voor de filler?

Als je pech hebt dan wordt de filler op de plek waar de koortslip zit een beetje opgelost door de ontsteking. Ook kan de filler door de extra zwelling die de ontsteking veroorzaakt naar de zijkanten van de ontsteking worden geduwd. Wanneer de zwelling en koortsblaasjes genezen zijn, kan er op de plek waar de blaasjes zaten een deukje in de lip filler zitten of de lip filler kan er ongelijk uitzien. Dit kan gebeuren direct na de behandeling, maar ook als je al langer lip fillers hebt en dan een koortslip krijgt.

Corrigeren van lip filler na koortslip

Het deukje of de ongelijkheid die is veroorzaakt door de koortsblaasjes kun je, bij een goede arts/kliniek, laten corrigeren. Of en welke kosten hieraan verbonden zijn, verschilt per arts/kliniek.
Bij Art de la Beauté krijg je garantie op de behandeling. Deze houdt in dat als er binnen 5 weken na de behandeling een ongelijkheid is, je kunt langskomen om dit gratis te laten corrigeren. Gebeurt het als je de lip fillers al een tijdje hebt dan ben je ook van harte welkom voor een correctie. De tarieven verschillen per merk en hoeveelheid filler die nodig is om te corrigeren. De arts kan dat vooraf aangeven.

lip filler ongelijk na koortslip

akolip koortslip creme

Voorkomen en oplossingen koortslip bij lip fillers

Voorkomen is beter dan genezen, echter is dat bij een koortslip niet altijd mogelijk. Onze tips en oplossingen op een rij:

Koortslip voorkomen

  • Als je weet dat je het herpesvirus hebt, overleg dit dan vooraf met de arts/kliniek. Bij Art de la Beauté schrijven we een recept uit met medicijnen die je voor en na de behandeling moet innemen. Deze medicijnen remmen het virus en zo wordt de kans op een koortslip verkleind, mocht je hem toch krijgen dan zal hij veel sneller genezen zijn. Deze medicijnen zijn alleen op recept via een arts verkrijgbaar, je kunt ze dus niet halen bij de drogisterij.
  • Krijg je geen medicijnen dan kun je in de dagen voor de behandeling beginnen met het smeren van Zovirax. Deze créme remt ook het herpes virus en is verkrijgbaar bij de drogisterij.
  • Zorgt dat je weerstand goed is. Als je net een koortslip hebt gehad, niet lekker in je vel zit of verkouden/ziek bent geweest, is dat niet het beste moment om voor een lip behandeling te gaan. Door jouw lage weerstand is de kans op een koortslip veel groter dan normaal.

Oplossingen koortslip

  • Smeer de koortsblaasjes in met zinkzalf, zoals Zinolium of Akolip. Zovirax heeft in deze situatie niet zoveel zin, omdat het virus al is uitgebroken. De zinkzalf geeft verkoeling, vermindert de pijn en zorgt ervoor dat de blaasje sneller uitdrogen.
  • Ga niet in de felle zon/onder de zonnebank. De opwarming van de lippen en verhoogde doorbloeding zorgen voor extra spanning op de blaasjes en activeren het virus opnieuw.
  • Houdt het gebied van de blaasjes schoon en zo steriel mogelijk om verspreiding van het virus door de lippen te voorkomen. Was goed je handen voor en na het aanbrengen van de zinkzalf en peuter er niet aan!
  • Een blaasjespleister van Compeed kan ook helpen, al blijven deze vaak niet goed zitten door de zwelling van de lip filler behandeling.
Heb je naar aanleiding nog vragen? Neem contact op met ons. We helpen je graag verder! Onze ervaren artsen staan voor een eerlijk advies en veilige behandeling met fillersbotox en huidverbeterende injectables. De Art de la Beauté kliniek vind je in de regio Eindhoven.