PDO draden en featherlift; goed of gevaarlijk?

De ontwikkelingen op het gebied van huidverbetering en anti-aging staan niet stil. Steeds meer nieuwe technieken worden op de markt gebracht. Allemaal beloven ze een mooiere, stralende huid zonder rimpels. Maar…

Omdat het als consument zonder specialistische kennis moeilijk is om een nieuwe methode of techniek te beoordelen, besteden we hier in deze blog regelmatig aandacht aan. Dokter Jean-Paul Kleijne van Art de la Beauté geeft deze keer uitleg over PDO draden en de featherlift.

Wat zijn PDO draden en featherlift?

PDO draden PDO thread liftPDO (polydioxanon) draden zijn oplosbare hechtdraden die met een dunne injectienaald op onzichtbare wijze onder de huid worden geplaatst.

Bij de featherlift wordt dezelfde techniek toegepast, maar lossen de draden nooit meer op.

Nadat de draden zijn ingebracht worden ze aangetrokken, zodat de huid op die plekken wordt gelift.

In de maanden na de behandeling vormt zich in het weefsel waar de draad zit of heeft gezeten (bij oplosbare draden) huideigen collageen. Meer collageen zorgt ervoor dat de huid steviger wordt en rimpels verminderen.

Wel of geen PDO draden en featherlift?

Hoewel het verhaal van de PDO draden en featherlift in eerste instantie goed klinkt, zijn er nogal wat nadelen en risico’s:
  • PDO draden zijn oplosbare hechtdraden. Wanneer deze niet goed oplossen is een behandeling met fillers of operatieve ingreep (facelift of na een ongeluk) beperkt of niet meer mogelijk.
  • Featherlift draden lossen niet op en zijn blijvend. Een behandeling met fillers of operatieve ingreep (facelift of na een ongeluk) is beperkt of niet meer mogelijk.
  • De draden kunnen gaan ontsteken.
  • Verwijderen van de draden is vrijwel onmogelijk en kan alleen operatief.
  • Risico op vorming van littekenweefsel rond de draden met als gevolg huidschade en lelijke plekken in het gezicht die vaak niet te herstellen zijn.
  • Blijvende gevoelsverandering in het gezicht.

In het geval van de PDO draden of featherlift zijn de risico’s en nadelen dusdanig dat een behandeling zeer grondig overwogen moet worden.

Dokter Kleijne bij Art de la Beauté heeft vanwege alle nadelen en risico’s besloten om de PDO draden en featherlift niet aan te bieden als behandeling.

De Nederlandse Vereniging van Plastische Chirurgie is zelfs van mening dat een behandeling met PDO draden of featherlift zo gevaarlijk en schadelijk is dat deze verboden moet worden.

Lees het hele artikel van de NVPC