Pijnloos botox of filler behandeling; kan dat?

Niemand houdt van naalden, het is nu eenmaal zo. We vinden het vaak eng, het doet pijn en als de prik zelf geen pijn doet dan kan het daarna alsnog pijn gaan doen is onze gedachte.

Bij een behandeling met botox of fillers wordt de botox of filler geïnjecteerd in de huid. Of dit pijn doet, leg ik je uit op basis van de ervaringen van onze klanten en mijn eigen ervaring.

Doet botox pijn?

Of een botox behandeling pijn doet is van een aantal factoren afhankelijk:

 • Dikte van de naald
  Bij een botox behandeling worden hele dunne naalden gebruikt waardoor een verdoving niet nodig is. Bij Art de la Beauté gebruiken we zelfs de allerdunste naalden ter wereld genaamd The Invisible Needle. Deze naald is zo dun dat je hem haast niet kunt zien waardoor de injectie bijna of zelfs helemaal niet wordt gevoeld.
 • Injectietechniek
  Een goede arts zet de botox oppervlakkig in de huid, zodat deze langzaam de juiste spier intrekt en de niet in de onderliggende spieren terecht komt. Oppervlakkig injecteren zorgt er ook voor dat de behandeling met botox niet pijnlijk is.
 • Te behandelen gebied
  Een botox behandeling kan in verschillende gebieden van het gezicht gegeven worden. Ook wordt botox gebruikt bij migraine, tandenknarsen en overmatig zweten van oksels, handen en voeten. Hoeveel van de botox behandeling wordt gevoeld, verschilt per gebied, omdat onze huid op de ene plek gevoeliger is dan de andere.
 • Beleving van pijn
  Iedere persoon heeft een andere pijndrempel. Waar de een iets gevoelig vindt, ervaart de ander al pijn. Onze klanten en ikzelf vinden een botox behandeling bij Art de la Beauté met The Invisible Needle geen pijn doen.

pijnloos botox

Wat is botox en hoe werkt het?

Wat is botox?

Botox is en een bewezen veilig geneesmiddel dat bestaat uit een gezuiverde vorm van botuline toxine. Al sinds de jaren 70 worden behandelingen met botox succesvol in de geneeskunde toegepast. Als we spreken over behandelingen met ‘botox’ bedoelen we daar dan ook mee behandelingen met botuline toxine.

Hoe werkt botox?

Door botox te injecteren in een spier of zweetklier ontspant de spier en stopt de zweetklier met de productie van zweet. Behandelingen met botox werken alleen op de behandelde spieren of zweetklieren en hebben geen effect op de rest van het lichaam.

Twee weken na de behandeling met botox is het effect optimaal en blijft langdurig; bij de behandeling met botox van bijvoorbeeld rimpels is dit gemiddeld drie tot wel vijf maanden na de behandeling.

Een vervolgbehandeling kan daarna veilig en zonder problemen worden uitgevoerd; bij meerdere vervolgbehandelingen die op elkaar aansluiten, zien we dat het effect vaak ook steeds langer aanhoudt.

Merken

Er bestaan drie verschillende geregistreerde merken botox: Botox®, Bocouture® en Azzalure®. Hoewel de werking hetzelfde is, verschilt de samenstelling in kleine mate. Bij 95% van de mensen is het effect van de drie merken gelijk en maakt het voor het resultaat geen verschil met welk merk ze behandeld worden. Bij de resterende 5% zien we dat het ene merk botox een beter resultaat geeft dan het andere merk. Dit is niet vooraf te voorspellen en een kwestie van ervaren. Bekijk de merken van Art de la Beauté.

De behandeling met botox

Voorafgaand aan de behandeling met botox krijgt u eerst een consult bij de arts. U krijgt uitleg over de behandeling en hij bespreekt met u uw wensen en de mogelijkheden.

Er is geen behandeling met botox mogelijk bij personen die

 • jonger zijn dan 18 jaar;
 • zwanger zijn of borstvoeding geven;
 • een bewezen overgevoeligheid hebben voor botuline toxine of elke andere hulpstof die het geneesmiddel bevat;
 • een ontsteking hebben in het te behandelen gebied;
 • myasthenia gravis, Eaton-Lambert syndroom of amyotrofische laterale sclerose hebben.

Pijnloze behandeling

Na het consult kan de behandeling direct plaatsvinden. Deze duurt ongeveer vijf tot tien minuten, mede afhankelijk van het aantal te behandelen gebieden. Omdat wij werken met de allerdunste naalden ter wereld is een behandeling nagenoeg pijnloos. U zult mogelijk slechts enkele speldenprikjes voelen en een verdoving is niet nodig, met uitzondering van de behandeling van de handen en voeten tegen overmatig zweten. Hierbij wordt voor een comfortabele behandeling een gratis verdoving gegeven.

Na de behandeling

Na behandeling kunt u uw dagelijkse bezigheden zonder problemen weer hervatten. U mag enkel de eerste drie uur na de behandeling niet plat gaan liggen of voorover buigen. En de eerste 24 uur na de behandeling niet intensief sporten en gebruik maken van de sauna of zonnebank. Eventuele specifieke adviezen worden per behandeling op onze website vermeld en aangegeven tijdens het consult.

Doen fillers pijn?

Een behandeling met fillers is iets anders dan een behandeling met botox. Waar bij een behandeling met botox oppervlakkig in de huid wordt geïnjecteerd, wordt er bij een filler behandeling soms ook in de diepere lagen van de huid gewerkt.

Of een behandeling met fillers pijn doet is afhankelijk van een aantal factoren:

 • Welk gebied wordt behandeld
  Onze huid bestaat uit verschillende lagen waarbij de ene laag gevoeliger is dan de andere. Zo wordt bij een behandeling van de jukbeenderen de filler diep in de huid gelegd waar weinig tot geen zenuwen zijn. Het is daardoor niet pijnlijk en kan zonder verdoving. Een behandeling van de lippen is uiterst pijnlijk, omdat onze lippen een van de gevoeligste delen van ons lichaam zijn. Een behandeling zonder verdoving wordt wel gedaan door artsen, maar vinden wij onmenselijk.
 • Beleving van pijn
  Iedere persoon heeft een andere pijndrempel. Waar de een iets gevoelig vindt, ervaart de ander al pijn. Onze klanten en ikzelf vinden een filler behandeling bij Art de la Beauté, afhankelijk van het te behandelen gebied en soort verdoving nagenoeg of geheel pijnloos is.
 • Wat voor soort verdoving wordt gegeven
  Afhankelijk van de plek van de behandeling kan er een verdoving worden aangeboden door de arts. Er zijn verschillende soorten verdoving:
  Een verdoving die wordt toegevoegd aan de filler
  Door deze verdoving wordt tijdens de behandeling de huid verdoofd. Het prikken zelf wordt dan uiteraard wel gevoeld. Bij Art de la Beauté voegen we altijd een verdoving toe aan de filler of zit deze er al in.
  Verdoving met créme
  Een verdovende créme kan op het te behandelen gebied worden aangebracht. Van onze klanten horen wij dat bij sommige andere klinieken met slecht werkende créme wordt gewerkt of dat men deze door haast niet lang genoeg in laat trekken. De behandeling is daardoor nog steeds pijnlijk. Bij Art de la Beauté hebben een zeer goed werkende créme en laten deze 30 minuten intrekken, zodat het te behandelen gebied goed verdoofd is en de behandeling nagenoeg pijnloos is.
  Verdoving met creme en vloeistof
  De meest gebruikte verdoving bij onze kliniek is de combinatie van créme en vloeistof. Eerst brengen we een laagje créme aan op de lippen. Deze laten we kort intrekken, zodat het bovenste huidlaagje van de lippen is verdoofd. Dan zetten we met een micronaaldje verdovingsvloeistof (zelfde vloeistof als van de tandartsverdoving) in de lippen. De lip is dan 100% verdoofd en de behandeling pijnloos. Voordeel: je hoeft geen 30 minuten te wachten en de behandeling kan meteen plaatsvinden.
  Verdoving met een injectie zoals bij de tandarts
  Bij bepaalde behandelingen, zoals de lippen, kan een tandartsverdoving worden gegeven. Het gebied is daarna voor een paar uur compleet verdoofd.  Het nadeel van de tandartsverdoving is dat de prikken in de mond pijnlijk zijn en heel de onderzijde van het gezicht voor meerdere uren verdoofd is.

Bij Art de la Beauté is, anders dan bij sommige andere artsen/klinieken, een verdoving altijd gratis. Dit omdat wij vinden dat er geen keuze moet zijn tussen extra kosten of een comfortabele en pijnloze behandeling.

Wat zijn fillers en hoe werken ze?

Op onze fillers pagina leggen we uitgebreid uit:

Etermis-hyaluronzuur-filler