Permanente / blijvende fillers verboden, waarom?

Veel mensen zouden graag willen dat fillers blijvend zijn in plaats van tijdelijk. Tegenwoordig zijn fillers namelijk gemaakt van hyaluronzuur langzaam wordt opgenomen door de huid.

permanente fillersVroeger waren de fillers ook permanent (blijvend) en gemaakt van bijvoorbeeld siliconen. Naast dat permanente fillers niet te corrigeren zijn als er te veel is ingespoten, was toen bij de artsen en onderzoekers nog niet bekend dat op de lange termijn deze fillers veel problemen zouden geven. Simpelweg omdat het een nieuw product was zonder onderzoek naar de effecten op de langere termijn.

Helaas ontstonden er veel complicaties en problemen op lange termijn toen de dokters permanente fillers gingen gebruiken. Bijna iedereen heeft wel eens een schrikbeeld op tv of internet gezien van zo’n medisch-cosmetische behandeling. Een misvormd gezicht, een vreselijke ontsteking of vreemde substanties die operatief verwijderd moesten worden. Dit zijn de gevolgen van permanente fillers op lange termijn en niet van de hyaluronzuur fillers die we nu gebruiken.

Dus hoewel het ideaal lijkt dat een filler blijvend is, is dat in werkelijkheid toch absoluut niet zo. En daarom zijn tegenwoordig permanente fillers door de Inspectie voor de Gezondheidszorg verboden in Nederland. In sommige andere landen zijn deze nog wel toegestaan.

Veilig alternatief permanente fillers: hyaluronzuur fillers

belotero-hyaluronzuur-filler

Het veilige alternatief voor de permanente filler is de filler van hyaluronzuur. Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof die van nature vocht vasthoudt en volume in de huid geeft. De hyaluronzuur filler wordt met de tijd opgenomen door de huid en door de huid gebruikt voor hydratatie. Er is veel wetenschappelijk onderzoek dat de veiligheid van deze fillers bewijst, ook op de lange termijn.

Behandeling met hyaluronzuur filler na behandeling met permanente filler niet meer mogelijk

Als je in het verleden een behandeling hebt gehad met permanente fillers, is het helaas niet meer mogelijk om in dat gebied nog een behandeling met hyaluronzuur fillers te geven. Zelfs als er geen bijverschijnselen van de permanente filler zijn opgetreden. Bij het injecteren kan namelijk de permanente filler worden geraakt, waardoor het weefsel alsnog kan gaan reageren op de permanente filler en dat risico kunnen wij in jouw en ons belang niet nemen. Een behandeling met hyaluronzuur fillers in andere gebieden is wel mogelijk, zie ook het overzicht van filler behandelingen.

Permanente filler verwijderen

Er zijn klinieken die behandelingen aanbieden om de permanente fillers te verwijderen. De resultaten hiervan verschillen en ook hierbij kunnen complicaties optreden, zoals abcessen en misvormingen. Als je een dergelijke behandeling overweegt, laat je dan goed informeren en maak een zorgvuldige afweging.

Heb je naar aanleiding nog vragen? Neem contact op met ons. We helpen je graag verder! Onze ervaren artsen staan voor een eerlijk advies en veilige behandeling met fillersbotox en huidverbeterende injectables. De Art de la Beauté kliniek vind je in de regio Eindhoven.