Sporten en Botox, do’s en dont’s

Je bent vandaag van plan om te gaan sporten, maar je hebt daarvoor ook een afspraak voor een botox behandeling in de agenda staan, wat nu?

De Spelregels

  1. Ga sporten voor de botox behandeling en zorg dat er minimaal 4 uur tussen de behandeling en het sporten zit.
  2. Ga de eerste 24 uur na de behandeling niet sporten.
  3. Vermijd de eerste 24 uur na de behandeling ook de zonnebank en sauna en drink geen alcohol.

Waarom mag je niet sporten?

sporten en botoxSporten wordt afgeraden om een aantal redenen. Allereerst zorgt sporten, net als de zonnebank, sauna en alcohol, ervoor dat de doorbloeding in het lichaam wordt gestimuleerd. En botox heeft juist even tijd nodig om in de spieren in te werken. Als er een verhoogde doorbloeding is in het behandelde gebied dan is de kans groot dat de botox meteen wordt afgevoerd en er dus geen resultaat (een gladde huid) zal zijn.

Na de botox behandeling is het advies om de eerste drie uur niet plat te gaan liggen of voorover te buigen. Doe je dat wel dan loop je het risico dat de botox zich verkeerd gaat verspreiden en mogelijk in andere spieren terecht komt dan waar de arts de botox heeft ingespoten. Een bekende complicatie is het ‘hangoog’. De botox die in het voorhoofd is ingespoten loopt dan naar beneden in de de spier van het oog. Als de botox daar verkeerd inwerkt, gaat het oog hangen. Soms is dit nog te corrigeren met een lifting van het oog op die plek, maar het komt ook voor dat dat niet voldoende is en dan kun je niet anders doen dan afwachten tot de botox is uitgewerkt.

Tot slot: een blauw plekje kan verergeren door sporten. Een blauw plekje ontstaat doordat er tijdens het prikken een bloedvaatje wordt geraakt en er een druppeltje bloed in de huid komt. Als je gaat sporten komt er veel druk op het bloedvaatje te staan waardoor deze opnieuw kan opengaan met een groter blauwe plek als gevolg.

Heb je naar aanleiding nog vragen? Neem contact op met ons. We helpen je graag verder! Onze ervaren artsen staan voor een eerlijk advies en veilige behandeling met fillersbotox en huidverbeterende injectables. De Art de la Beauté kliniek vind je in de regio Eindhoven.