Stoppen met botox, meer of minder rimpels?

Een veelgestelde vraag tijdens onze consulten is: Wat gebeurt er als je stopt met botox? Krijg je dan meer of minder rimpels?

We kunnen je geruststellen; als je stopt met botox krijg je niet meer rimpels. Maar je krijgt ook niet minder rimpels. Hoe komt dat?

Botox pauzeert het krijgen van rimpels

Botox is een middel dat de spieren laat ontspannen. Doordat de spieren niet meer bewegen, kan de huid niet meer samentrekken en komen er geen rimpels, zoals de fronsrimpels tussen de ogen of de voorhoofdlijnen.

Als je stopt met het gebruik van botox gaan de spieren weer bewegen zoals ze deden voordat je met botox begon. Zie het alsof je met de botox een pauze hebt ingelast. Met de spierbewegingen wordt ook de huid weer in elkaar geduwd en ontstaan er met de tijd lijnen en rimpels. Het ontstaan van rimpels gaat dan verder zoals bij iedereen die geen botox gebruikt. Daarom krijg je nadat je stopt met botox ook niet minder rimpels.

Wel kan het zijn dat je minder rimpels hebt dan andere mensen van jouw leeftijd, dat komt dan doordat je met de botox het ontstaan van rimpels hebt vertraagd. Daardoor kun je er wel langer beter uit blijven zien dan andere mensen, ookal gebruik je geen botox meer.

Ondanks botox toch huidveroudering

Hoewel we met botox het ontstaan van rimpels kunnen voorkomen en vertragen, zien we toch in het gezicht dat we ouder worden. Dat komt doordat we de huidveroudering, de huidcellen die verouderen, en het volumeverlies (bijvoorbeeld invallen van de wangen) niet kunnen tegenhouden. Wel kan met peelings de huidconditie verbeterd worden en met fillers het volumeverlies deels weer aangevuld. Maar zelfs als we dat allemaal doen worden we nog steeds ouder en dat is ook goed. Het doel van botox en fillers moet volgens ons bij Art de la Beauté zijn om mooier ouder te worden en niet om niet ouder worden.

Heb je naar aanleiding nog vragen? Neem contact op met ons. We helpen je graag verder! Onze ervaren artsen staan voor een eerlijk advies en veilige behandeling met fillersbotox en huidverbeterende injectables. De Art de la Beauté kliniek vind je in de regio Eindhoven.