Is hyaluronzuur veilig?

Hyaluronzuur is de belangrijkste werkzame stof waaruit fillers bestaan. Als je je afvraagt of het een veilige stof is dan kunnen we je geruststellen, het antwoord is ja.

Wat is hyaluronzuur?

hyaluronzuur filler

Hyaluronzuur moleculen

Het klinkt misschien een beetje eng, een zuur in de huid brengen, maar dat is het in dit geval niet. In ons lichaam komen veel verschillende soorten zuren voor die ieder hun eigen functie hebben. Zo is hyaluronzuur ook een lichaamseigen stof. Het wordt dagelijks in vrij grote hoeveelheden aangemaakt door ons lichaam en speelt een belangrijke rol bij de hydratatie van de huid. Hyaluronzuur heeft namelijk de eigenschap dat het heel goed water aan zich kan binden. En zo blijft de huid gehydrateerd en stevig.

Het hyaluronzuur in fillers wordt door ons lichaam niet als vreemd gezien of afgestoten. De huid is er juist blij mee en neemt met de tijd het extra hyaluronzuur op en gebruikt dit, net zoals het eigen hyaluronzuur, voor de hydratatie van de huid. Daarom is hyaluronzuur veilig en niet schadelijk voor de huid.

Negatieve effecten van filler behandeling

Hoewel hyaluronzuur op zich veilig en niet schadelijk is, zien we soms toch negatieve effecten of complicaties bij een behandeling met fillers.

  • Er kan een ontsteking ontstaan op de plaats van de injectie(s) doordat er bacteriën in de huid terecht gekomen zijn. Dit wordt indien nodig behandeld met een antibiotica kuur.
  • Er kan een blauwe plek ontstaan op de plek van de injectie(s). Deze verdwijnt vanzelf met de tijd.
  • Als er een slechte kwaliteit hyaluronzuur is gebruikt, kan de filler extreem snel worden opgenomen of hele kleine bolletjes gaan vormen in de huid.
  • De huid kan allergische reageren op andere stoffen die in de filler zitten, al gebeurt dit zeer zelden. De behandelend arts zal je afhankelijk van het soort allergische reactie hiermee helpen.

Hyaluronzuur filler verwijderen

Mocht het resultaat van de filler behandeling niet naar wens zijn dan kan de arts dit vaak in een nacontrole alsnog voor je in orde maken. Als je de filler wilt laten verwijderen dan kan dat gelukkig ook door middel van een behandeling met hyaluronidase. Dit is een oplosmiddel voor hyaluronzuur. Na de behandeling met hyaluronidase wordt de huid weer zoals daarvoor.

Heb je naar aanleiding nog vragen? Neem contact op met ons. We helpen je graag verder! Onze ervaren artsen staan voor een eerlijk advies en veilige behandeling met fillersbotox en huidverbeterende injectables. De Art de la Beauté kliniek vind je in de regio Eindhoven.