Hyaluronzuur & collageen: waarom jouw huid het nodig heeft

Er wordt veel geschreven en gezegd over hyaluronzuur en collageen. Zijn het fabels of zijn het feiten? We zetten de feiten graag voor je op een rijtje in dit artikel!

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur is een stof die ons lichaam zelf aanmaakt. Het is in staat om grote hoeveelheden water aan zich te binden. In de huid zorgt hyaluronzuur ervoor dat de huid mooi stevig en glad blijft. Ook is deze stof het hoofdbestandsdeel van onze gewrichtsvloeistof. Het helpt onze gewrichten met kracht opvangen, bijvoorbeeld tijdens rennen, tillen en andere inspanningen. Je kan het beschouwen als een soort airbag en smeermiddel.

Collageen

Collageen komt van het Griekse woord ‘kolla’ en dat betekent lijm of samenbinden. Ons lichaam wordt eigenlijk bij elkaar gehouden door ‘kolla’. Collageen heeft een bijzondere eigenschap en dat is de enorme treksterkte die het heeft. Dit lijmvormend eiwit is een bestandsdeel van het bindweefsel. In de huid zorgt collageen ervoor dat de huid strak en elastisch is.

  • Waarom hyaluronzuur en collageen

Huidveroudering en rimpels

Wanneer onze huid veroudert, is dit deels te wijten aan een tekort aan hyaluronzuur en een – naarmate we ouder worden – steeds tragere vernieuwing van collageen.

De vochtbindende stof hyaluronzuur gaan we steeds minder aanmaken en collageen is na ruim 14 jaar vaak niet eens voor de helft vernieuwd. Bedenk daarbij dat, lang voordat we de 30 jaar hebben bereikt, de vernieuwing van collageen al trager gaat. De huid een handje helpen met extra collageen is zeker aan te raden. Want het afnemen van flexibiliteit heeft plooien en rimpels als bekend gevolg. Te weinig hyaluronzuur kan leiden tot het verlies van volume en glans van onze huid.

Pluspunten van hyaluronzuur en collageen

  • Ze ondersteunen de flexibiliteit van de huid;
  • Ze helpen de organen, ledematen en gewrichten optimaal te functioneren;
  • Collageen vernieuwt zichzelf zeer langzaam in het lichaam en daarom is de aanvoer van nieuw collageen aan te raden;
  • De combinatie van deze twee stoffen in één supplement heeft (meer dan) een dubbel voordeel vanwege de elkaar versterkende eigenschappen.

Het is daarom goed om de huid te voorzien van extra hyaluronzuur en collageen. Dat kan door middel van crèmes, serums, tabletten of injectables. Welke van deze het beste bij jou past, leggen wij je later uit!

Heb je naar aanleiding nog vragen? Neem contact op met ons. We helpen je graag verder! Onze ervaren artsen staan voor een eerlijk advies en veilige behandeling met fillers, botox en huidverbeterende injectables. De Art de la Beauté kliniek vind je in de regio Eindhoven.