Botox blauw of blauwe plekken voorkomen

Krijg je van botox blauwe plekken? Deze vraag wordt ons heel vaak gesteld en het antwoord is: vrijwel nooit, maar het kan wel.

Waarom blauwe plek van botox?

foto van behandelingen met botox bij Art de la Beauté

De botox wordt in de huid gebracht met een hele dunne injectienaald. Pijn doet dit gelukkig niet doordat we de allerdunste naalden ter wereld gebruiken. Wel kan het zijn dat bij het prikje in de huid een druppeltje bloed in de huid terecht komt of dat er een heel klein bloedvaatje wordt geraakt. Dit is niet gevaarlijk en geneest vrijwel direct. Echter kan het druppeltje bloed in de huid er wel voor z0rgen dat er een blauw plekje ontstaat. Het kan dus geen kwaad, maar ziet er natuurlijk wel minder mooi uit.

Kun je blauw van botox voorkomen?

Voorkomen kun je zelf het blauw worden van botox niet. Een goede dokter zal zijn uiterste best doen om tijdens de behandeling geen bloedvaatjes te raken, maar soms gebeurt het toch omdat de bloedvaatjes dan net anders lopen dan bij de meeste mensen of dat ze voor de dokter niet zichtbaar zijn. Ook zijn er mensen die extreem snel blauw worden van nature, zij zullen bij een behandeling met botox dus ook meer kans hebben op een blauw plekje.

Botox en bloedverdunners
Mensen die bloedverdunners gebruiken hebben een grotere kans op een blauw plekje bij een botox behandeling. Het advies is daarom, als uw gezondheid dit toelaat en in overleg met uw arts, om een paar dagen voor de botox behandeling geen bloedverdunnende medicijnen te nemen.

Kans op blauw verschilt per gebied
Ook maakt de plek van de behandeling verschil, zo zien we bijvoorbeeld bij de kraaienpootjes naast de ogen waar de huid erg dun is relatief vaker een blauw plekje dan bij de fronsrimpels tussen de wenkbrauwen.

Oplossing als je blauwe plekken van botox hebt

arnikazalf arniflorJouw lichaam zal in de tijd na de behandeling de blauwe plek zelf genezen. Zo’n plekje kan tijdens het genezingsproces verschillende kleuren aannemen, variërend van zwart en paars tot geel en groen. De vrijgekomen rode bloedcellen worden door macrofagen, een soort stofzuigers van het immuunsysteem, opgeruimd. Daarnaast zorgen enzymen ervoor dat de rode bloedcellen worden omgezet in de gele stof bilirubine. Deze stof is verantwoordelijk voor de kleurverandering.

Je kunt dit proces zelf stimuleren door op de plek waar het blauw is een of twee keer per dag Arnicazalf te smeren, bijvoorbeeld Arniflor van VSM. Het kruid Arnica montana bevat een bestanddeel dat ontstekingen en zwellingen vermindert en de doorbloeding verbetert. En door veel te drinken versnel je het genezingsproces ook.

Heb je naar aanleiding nog vragen? Neem contact op met ons. We helpen je graag verder! Onze ervaren artsen staan voor een eerlijk advies en veilige behandeling met fillersbotox en huidverbeterende injectables. De Art de la Beauté kliniek vind je in de regio Eindhoven.