Hoofdpijn na botox of hoofdpijn van botox?

hoofdpijn botox paracetamolJe hebt een paar dagen geleden een botox behandeling ondergaan en opeens krijg je hoofdpijn of een strak gevoel in het behandelde gebied.

Wat is er aan de hand? En wat kun je er tegen doen?

Oorzaak hoofdpijn na botox

Het effect van botox is dat het de spieren laat ontspannen waardoor de huid niet meer  of minder samentrekt. Zo worden rimpels verminderd en voorkomen. Om de oorzaak van hoofdpijn door botox goed te kunnen begrijpen, leggen we eerst de werking van botox uit.

Bij een persoon die niet is behandeld met botox sturen de hersenen een signaal naar de spieren waarop deze beweegt. Het werkstofje in botox blokkeert dit signaal. Wanneer de botox begint te werken, merken de hersenen dat de spier niet meer of minder reageert op het signaal dat ze sturen. De hersenen moeten wennen aan dat de spier niet of minder reageert. Soms ga je dan tijdelijk andere spieren rond het behandelde gebied meer aanspannen. Dit is niet schadelijk, maar kan wel hoofdpijn geven of een strak gevoel in het behandelde gebied geven.

Oplossing voor hoofdpijn van botox

botox hoofdpijn paracetamolGewoonlijk gaat de hoofdpijn binnen 1 á 2 dagen vanzelf over. Zonodig kun je een paracetamol innemen of ander medicijn dat bij jou goed werkt tegen hoofdpijn. Mocht de hoofdpijn toch langer aanhouden of het voelt niet goed, neem dan contact op met de behandelend arts.

In de praktijk zien we dat als mensen langer botox gebruiken hoofdpijn na de behandeling vrijwel niet meer voorkomt. Dit komt doordat de hersenen gewend zijn dat de spieren niet meer of minder bewegen.

Botox gebruiken juist tegen hoofdpijn en migraine

Hoewel je even hoofdpijn kunt krijgen van botox als je net begint met het gebruik ervan, wordt botox juist ook heel vaak ingezet om hoofdpijn en migraine tegen te gaan. Lees meer over de hoofdpijn en migraine behandeling met botox.