Tyndall-effect: blauwe verkleuring van filler

Heb je na een filler behandeling een blauwe verkleuring in de huid? Dan heb je waarschijnlijk last van het Tyndall-effect. Wat is er aan de hand en wat kun je eraan doen? Wij geven uitleg!

Het verschil tussen een blauwe plek en het Tyndall-effect

Er is een groot en belangrijk verschil tussen het Tyndall-effect en een gewone blauwe plek:

blauwe plek lippen

Gewone blauwe plek

Een gewone blauwe plek ontstaat als er gestold bloed in de huid zit na een filler behandeling. Dit kan bij het prikgaatje zijn of doordat er ergens een klein bloedvaatje is geraakt. Blauwe plekken zijn echt blauw/paars en verkleuren met de tijd terug naar de normale huidskleur. Een blauwe plek duurt meestal een paar dagen tot een paar weken, afhankelijk van de plek en de hoeveelheid gestold bloed die in de huid zit.

Tyndall-effect

Tyndall-effect

Bij het Tyndall effect is er geen sprake van gestold bloed in de huid. De blauwige schijn/verkleuring in de huid wordt veroorzaakt doordat er licht van buitenaf op de filler door de huid heen schijnt. Als de filler te oppervlakkig in de huid zit, weerkaatst het hyaluronzuur in de filler het licht terug naar buiten toe. En die weerkaatsing zorgt voor de blauwige schijn in de huid. Het Tyndall effect zien we het vaakst bij fillers rond de ogen, omdat de huid daar het dunst is.

Oplossing voor het Tyndall-effect

Als je last hebt van het Tyndall-effect zijn er 2 mogelijkheden:

  1. Je wacht tot de filler wordt opgenomen door de huid en de blauwige verkleuring zal daarmee ook verdwijnen. Dit kan tot een jaar duren.
  2. Je laat de filler oplossen met het oplosmiddel hyaluronidase. Dit een veilige behandeling, mits goed uitgevoerd door een gespecialiseerde arts, die ervoor zorgt dat de filler binnen een paar dagen deels of helemaal verdwijnt.

Bij Art de la Beauté zijn we gespecialiseerd in het oplossen van fillers. Lees meer over deze behandeling.

Heb je naar aanleiding nog vragen? Neem contact op met ons. We helpen je graag verder! Onze ervaren artsen staan voor een eerlijk advies en veilige behandeling met fillers, botox en huidverbeterende injectables. De Art de la Beauté kliniek vind je in de regio Eindhoven.