Wat moet je doen bij een reactie op lip fillers?

Ons lichaam reageert op een behandeling met lip fillers. Maar welke reacties zijn normaal? Wat kan je verwachten? En hoe zit het met allergische reacties?

Bij het vullen van de lippen wordt met een injectienaald filler ingespoten, zodat het volume van de lippen toeneemt. Door het prikken in de lippen, gaat de huid reageren. Vaak gaat het om tijdelijke reacties die binnen enkele uren/dagen vanzelf weer verdwijnen:

Roodheid

Na de behandeling kunnen de lippen en de huid rond de mond wat rood zijn. Deze roodheid verdwijnt doorgaans vanzelf binnen enkele uren/dagen.

Zwelling

Ook zien we vaak na een behandeling door het prikken van de naald in de lippen dat er zwelling ontstaat. Zwelling is een normale reactie van ons lichaam en zal binnen een aantal dagen vanzelf verdwijnen. Om dit te versnellen kun je het beste koelen met ijs. Dit mag zolang als er zwelling is, maar wel steeds met wat tijd ertussen. Door de zwelling kan ook de vorm van de lippen tijdelijk veranderen en ongelijk zijn, als de zwelling weg is zal de vorm ook weer normaal worden.

Pijn

Na de behandeling kan er wat na-pijn ontstaan. Dit kan zijn door het prikken in de lippen, maar ook zwelling kan voor na-pijn zorgen. Koelen met ijs vermindert niet alleen de zwelling, maar verlicht ook de na-pijn. Een paracetamol of ibuprofen kun je ook innemen.

Blauwe plek

Wanneer er tijdens de behandeling een beetje bloed in de huid van de lippen achterblijft, kan dit een blauw plekje of blauwe verkleuring van de huid geven (meer over blauwe plekken). Deze verdwijnt meestal binnen een week. Arniflor zalf van VSM versnelt de genezing van de huid.

Naast de normale reacties op een behandeling met lip fillers zijn er ook complicaties. Bij een complicatie treedt er een ongewenste reactie op en is een extra behandeling van de arts soms nodig. Lees hierover meer in onze blog over complicaties.

Hoe groot is de kans op een allergische reactie bij lip fillers?

Een allergische reactie op een lip filler behandeling komt zeer zelden voor. Mocht je toch allergisch zijn voor fillers dan merk je dat direct of in de uren na de filler behandeling. De klachten die je kunt krijgen zijn onder andere: plaatselijk of over het hele lichaam jeuk, benauwdheid en opzwellen van de tong. Je kunt het vergelijken met de allergische reactie op een bijensteek. Neem bij een allergische reactie altijd direct contact op met de kliniek of als deze gesloten is de huisartsenpost.

Filler behandeling door goede cosmetische arts of kliniek

Belangrijk: als je al allergisch bent voor bepaalde stoffen, zoals: voeding, medicijnen, bijen, etc. geef dit dan duidelijk aan tijdens het consult. De kans dat je allergisch bent voor fillers is net zo groot als bij iemand die niet allergisch is.

Zorg er daarom voor dat je altijd een behandeling laat uitvoeren door een erkende cosmetische arts in een goede kliniek. Zij weten namelijk precies wat ze moeten doen als zoiets gebeurt en ook moet er een noodkit aanwezig zijn met speciale medicijnen, zodat je meteen geholpen kunt worden.

Als de reactie ontstaat nadat je de kliniek hebt verlaten, neem dan meteen contact met ze op of als de kliniek gesloten is met de huisartsenpost.

allergie fillers
Heb je naar aanleiding nog vragen? Neem contact op met ons. We helpen je graag verder! Onze ervaren artsen staan voor een eerlijk advies en veilige behandeling met fillers, botox en huidverbeterende injectables. De Art de la Beauté kliniek vind je in de regio Eindhoven.