Botox of fillers; wat is het verschil?

Botox in de lippen, fillers in de fronsrimpel, de woorden botox en fillers worden volop door elkaar gebruikt. Echter zijn het twee hele verschillende middelen. Wat je met botox kunt doen kan niet met een filler en andersom.

kraaienpootjes botoxBotox ontspant spieren en wordt gebruikt om rimpels die worden veroorzaakt door spierbewegingen te verminderen en voorkomen. Voorbeelden zijn: fronsrimpels (tussen de wenkbrauwen), voorhoofdrimpels en kraaienpootjes (aan de zijkant van de ogen)

Fillers zijn gemaakt van hyaluronzuur, een stof die de huid zelf ook aanmaakt voor de hydratie van de huid. Met een filler kunnen volume verlies of rimpels worden opgevuld. Ook zijn verbeteringen zoals vollere lippen of correctie van de neus mogelijk met een filler.

Voorbeeld: botox in de lippen kan niet, want dan ontspant de spier in de lippen en is praten/eten niet meer mogelijk. Hier kies je voor een filler die volume geeft.

Verschillen botox en fillers op een rij

Botox

 • Botox is een veilig en geregistreerd medicijn dat spieren laat ontspannen.
 • Door ontspanning van de spier trekt de huid niet meer samen en ontstaan er geen rimpels.
 • Botox wordt sinds de jaren ’70 medisch toegepast, eerst bij oa. spasmen en later ook bij rimpels en overmatig zweten.
 • Botox heeft inwerktijd nodig, binnen 3 tot 10 dagen na de behandeling is de huid glad.
 • Het effect van botox houdt gemiddeld 3 tot 5 maanden aan.
 • Wanneer de botox is uitgewerkt, gaan de spieren weer bewegen als voorheen en is de huid mooier dan voor de behandeling. Een nieuwe behandeling is mogelijk.

Fillers

 • Fillers zijn gemaakt van hyaluronzuur, een stof die ons lichaam zelf ook aanmaakt om de huid te hydrateren.
 • Fillers worden gebruikt voor het opvullen van rimpels of verbeteringen, zoals vollere lippen en correctie van neus.
 • Het effect na een behandeling is direct zichtbaar. Daarna wordt de filler door de huid langzaam opgenomen en gebruikt voor hydratatie.
 • Hoelang het effect aanhoudt verschilt per merk en per gebied en loopt uiteen van 6 tot 18 maanden.
 • Wanneer de filler is opgenomen, is de huid in dezelfde of betere conditie als voor de behandeling. Een nieuwe behandeling is mogelijk.

Echte of namaak botox en fillers

Of het nu om voedsel of gebruiksartikelen gaat, tegenwoordig zien we allerlei namaak artikelen op de markt. Zelfs bij medicijnen zijn er namaak varianten te koop op internet. Helaas zijn er ook namaak en hele slechte kwaliteit botox en fillers op de markt.

Als klant kun je vooraf niet controleren of een arts/kliniek met deze producten werkt. De kans dat een erkende en goed aangeschreven arts/kliniek klanten met slechte producten behandelt, is natuurlijk kleiner. Ook als een behandeling extreem goedkoop wordt aangeboden, kan dit vragen oproepen. Onderzoek op internet de kliniek/arts en de producten waar hij/zij mee werkt. Vraag ook in je omgeving na of andere mensen ervaring hebben met de arts/kliniek. Ook bieden veel klinieken een consult aan. Maak hier gebruik van om een goede indruk te krijgen.

Bij Art de la Beauté werken wel enkel met veilige A-merken botox en fillers van uitstekende kwaliteit. Meer over onze merken lees je hier.

Heb je naar aanleiding nog vragen? Neem contact op met ons. We helpen je graag verder! Onze ervaren artsen staan voor een eerlijk advies en veilige behandeling met fillersbotox en huidverbeterende injectables. De Art de la Beauté kliniek vind je in de regio Eindhoven.