Wat is het verschil tussen Radiesse, Sculptra en hyaluronzuur fillers?

Regelmatig krijgen we de vraag; Wat is het verschil tussen Radiesse, Sculptra en een hyaluronzuur filler. In deze blog leggen we het aan je uit en krijg je inzicht in welk product het beste bij jouw wensen past.

Radiesse collageen filler

Wat is een filler?

Een filler is een gel die met een injectie in de huid wordt gebracht om meer volume te geven, de huid strakker te maken en rimpels te doen verdwijnen. Nadat de filler is ingebracht, wordt deze langzaam door de huid opgenomen. Als de filler is opgenomen, is er geen verdere schade aan de huid en ziet deze er weer uit zoals voor de behandeling of zelfs nog beter.

Er zijn twee soorten fillers en veel verschillende merken:
1. Fillers die hyaluronzuur bevatten
2. Fillers die hyaluronzuur en een collageenstimaltor bevatten

Wat is hyaluronzuur?
Hyaluronzuur is een stof die onze huid zelf ook aanmaakt om de huid gehydrateerd te houden. Een molecuul hyaluronzuur kan een veelvoud van zijn eigen gewicht aan vocht vasthouden. We vinden in de huid over heel ons lichaam, dus niet alleen in het gezicht zoals wel eens gedacht wordt.

Naarmate we ouder worden gaat onze huid steeds minder hyaluronzuur aanmaken. Daardoor verliest de huid volume en krijgen we rimpels. Door een filler in te brengen, wordt het tekort aan volume herstelt en krijgt de huid weer een frisse uitstraling met minder of zelfs geen rimpels.

Collageen
Behalve hyaluronzuur dat volume geeft, maakt onze huid ook collageen en elastine (zorgt voor elasticiteit in de huid) aan. Het collageen vormt een vezelstructuur in de huid als een soort visnet en zorgt ervoor dat de huid stevig is.

Als we ouder worden loopt de productie van collageen en elastine terug en verslapt de huid. We kunnen de huid stimuleren om weer meer van deze stoffen aan te maken, zodat de huid strakker en gelift wordt. Dit doen we door een filler in te brengen met een collageenstimulator erin (Radiesse) of een product dat alleen het collageen stimuleert (Sculptra)

Huidstructuur voor en na collageen stimulatie

Op de rechter foto zien we het resultaat in de huid na de behandeling met een collageen stimulator. De collageenvezels en elastine is duidelijk toegenomen. Uiterlijk ziet de huid er stevig en gelift uit.

Samengevat: er zijn fillers met hyaluronzuur op de markt om het volume te herstellen en er bestaan fillers met hyaluronzuur waar een extra collageenstimulator aan is toegevoegd voor volumeherstel en verbetering van de eigen huid. De bekendste en veiligste filler die dat kan, is Radiesse. Tot slot is er nog Sculptra. Sculptra bevat geen hyaluronzuur en is dus geen filler. Het geeft dus niet direct volume in de huid zoals fillers of Radiesse wel doen, maar stimuleert wel het collageen.

Verschil Radiesse, Sculptra en hyaluronzuur filler

Radiesse filler + collageen

 • bevat hyaluronzuur en collageenstimulator
 • resultaat meteen zichtbaar
 • hyaluronzuur blijft tot 3-4 maanden, daarna effect van eigen collageen zichtbaar
 • resultaat eigen collageen houdt 12 maanden aan, bij vervolgbehandeling tot 18 mnd.
 • verdoving standaard toegevoegd aan de filler
 • zeer veilig product, FDA goedgekeurd (Amerikaanse keuring)
 • als enige filler gecertificeerd voor behandeling van de handen

Sculptra collageen

 • bevat collageenstimulator
 • resultaat ontstaan geleidelijk binnen een paar maanden, valt niet op.
 • voegt geen volume toe, geeft heel natuurlijk resultaat.
 • resultaat eigen collageen houdt tot 2 jaar aan.
 • verdoving wordt toegevoegd voor een pijnloze behandeling
 • zeer veilig product, FDA goedgekeurd (Amerikaanse keuring)
 • ook gecertificeerd voor behandeling van de handen

Hyaluronzuur filler

 • bevat hyaluronzuur
 • resultaat meteen zichtbaar
 • voegt volume toe, vorm van het gezicht kan veranderen
 • duur van resultaat varieert van 9 tot 12 maanden
 • verdoving toegevoegd aan Restylane filler
 • Restylane heeft de hoogste veiligheidskeuring FDA.

Welke behandelingen zijn mogelijk?

Hyaluronzuur fillers kunnen overal in het gezicht gebruikt worden. Radiesse geeft het beste effect in de wangen is onze ervaring. Sculptra daarentegen stimuleert ook het collageen en kan wel in bijna het hele gezicht worden gebruikt. Denk hierbij aan:

Gebieden waar Radiesse en Sculptra absoluut niet toegepast kunnen worden zijn: de lippen en traangoot/wallen.

Voor en na foto’s

Radiesse behandeling

Sculptra behandeling

Wat kost een behandeling met Radiesse?

De prijzen van een behandeling met fillers, Sculptra of Radiesse lopen uiteen en zijn mede afhankelijk van het soort kliniek/arts waar u naartoe gaat. Bekijk de prijslijst van Art de la Beauté voor een overzicht.

Werkt iedere arts/kliniek met Radiesse en Sculptra?

Niet alle artsen en klinieken in Nederland beschikken over de vaardigheid en kunde om met Radiesse en Sculptra te werken. Of er met Radiesse en Sculptra wordt gewerkt, zal tijdens het consult of via de website duidelijk worden. Bij Art de la Beauté zijn de artsen ervaren in het werken met deze producten en zijn er verschillende behandelingen met Radiesse en Sculptra mogelijk.

Persoonlijk advies

Heb je naar aanleiding nog vragen? Neem contact op met ons. We helpen je graag verder! Onze ervaren artsen staan voor een eerlijk advies en veilige behandeling met fillersbotox en huidverbeterende injectables. De Art de la Beauté kliniek vind je in de regio Eindhoven.